ZMIANY SKÓRNE w wyniku stosowaniu pomp/sensorów.Trójmiasto, okolice oraz wszyscy zainteresowani! Jeśli problem zmian skórnych wywołanych przez w/w urządzenia medyczne dotyczy Twojego dziecka możesz skorzystać z bezpłatnego poszerzenia diagnostyki w tym kierunku!ANDRZEJKI 2022Wirtualna Konferencja z okazji Światowego Dnia Cukrzycy już 19 listopada!Zapraszamy na 3. Wirtualną Konferencją mojacukrzyca.org. W tym roku organizatorzy nawiązują do oficjalnego hasła Światowego Dnia Cukrzycy - "Edukacja chroni nasze jutro".Świąteczne spotkanie i stroików dłubanie SZCZECINŚwiatowy Dzień Cukrzycy 2022 - Edukacja chroni nasze jutroJak co roku, 14 listopada przypada Światowy Dzień Cukrzycy. W 2022 roku obchodzimy go pod hasłem "Edukacja społeczna w obszarze cukrzycy dla ochrony jutra".Obchody Światowego Dnia Cukrzycy 2022. Debata i premiera naszej broszuryZ okazji nadchodzącego Światowego Dnia Cukrzycy, już 9 listopada w Warszawie odbędzie się debata organizowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Miło nam poinformować, że nie zabraknie tam także nas, a podczas debaty oficjalnie zaprezentujemy naszą broszurę "Diagnoza i co dalej...?"Zmiany w refundacji sensorów od 01.01.2023 rokuW związku ze zmianami w refundacji sensorów przedstawiamy podstawowe informacje na ten temat.31 października biuro fundacji nieczynneInformujemy, że w dniu 31 października biuro fundacji będzie nieczynne. Zapraszamy do kontaktu mailowego: fundacja@fundacja-cukrzyca.pl

"DIAGNOZA ... I CO DALEJ ?" - nasz poradnik

Jesteś RODZICEM dziecka ze świeżo zdiagnozowaną CUKRZYCĄ TYPU 1?

Nie wiesz, jak się odnaleźć w nowej rzeczywistości?

"Może jesteś jeszcze w szpitalu, a może po dwutygodniowym pobycie wracasz właśnie z dzieckiem do domu… i uczysz się żyć na nowo. Rzeczywistość Cię przytłacza. Szukasz wsparcia (...) Dziś chcemy pomóc Wam oswoić w cukrzycy to, co nieznane, obce, przerażające. Z perspektywy czasu i doświadczeń mówimy Wam: tu i teraz jest najważniejsze. Postaramy się pokazać Wam, że to „nowe życie” dacie radę okiełznać. Cukrzyca typu 1 już zawsze będzie z Waszymi dziećmi, a więc i z Wami, ale zadbamy o to, żebyście potrafili ją oswoić i żeby nie odebrała Wam radości życia, którą mieliście do tej pory. A może właśnie teraz życie nabierze nowych kolorów?"

Przygotowaliśmy poradnik, który pomoże odnaleźć się w cukrzycowej rzeczywistości.

"Diagnoza… i co dalej?" Zapraszamy do lektury!

Wybrane zagadnienia poruszane w poradniku:

Niezbędnik diabetyka w domu i poza nim
E-recepty i e-zlecenia na wyroby medyczne
Orzeczenia o niepełnosprawności
Edukacja diabetologiczna
Żywienie w cukrzycy – zdrowo, ale czy na diecie?
Cukrzyca a sport
Wypoczynek i integracja
Emocje towarzyszące chorobie
Dziecko z cukrzycą typu 1 w szkole i przedszkolu