ZMIANY SKÓRNE w wyniku stosowaniu pomp/sensorów.Trójmiasto, okolice oraz wszyscy zainteresowani! Jeśli problem zmian skórnych wywołanych przez w/w urządzenia medyczne dotyczy Twojego dziecka możesz skorzystać z bezpłatnego poszerzenia diagnostyki w tym kierunku!ANDRZEJKI 2022Wirtualna Konferencja z okazji Światowego Dnia Cukrzycy już 19 listopada!Zapraszamy na 3. Wirtualną Konferencją mojacukrzyca.org. W tym roku organizatorzy nawiązują do oficjalnego hasła Światowego Dnia Cukrzycy - "Edukacja chroni nasze jutro".Świąteczne spotkanie i stroików dłubanie SZCZECINŚwiatowy Dzień Cukrzycy 2022 - Edukacja chroni nasze jutroJak co roku, 14 listopada przypada Światowy Dzień Cukrzycy. W 2022 roku obchodzimy go pod hasłem "Edukacja społeczna w obszarze cukrzycy dla ochrony jutra"."DIAGNOZA ... I CO DALEJ ?" - nasz poradnikJesteś RODZICEM dziecka ze świeżo zdiagnozowaną CUKRZYCĄ TYPU 1? Nie wiesz, jak się odnaleźć w nowej rzeczywistości? Przygotowaliśmy poradnik, który pomoże odnaleźć się w cukrzycowej rzeczywistości. "Diagnoza… i co dalej?" Zapraszamy do lektury!Obchody Światowego Dnia Cukrzycy 2022. Debata i premiera naszej broszuryZ okazji nadchodzącego Światowego Dnia Cukrzycy, już 9 listopada w Warszawie odbędzie się debata organizowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Miło nam poinformować, że nie zabraknie tam także nas, a podczas debaty oficjalnie zaprezentujemy naszą broszurę "Diagnoza i co dalej...?"Zmiany w refundacji sensorów od 01.01.2023 rokuW związku ze zmianami w refundacji sensorów przedstawiamy podstawowe informacje na ten temat.

DOM 2019

KONTYNUUJEMY akcję DOM !!!

W tym roku po raz trzeci organizujemy fundacyjny DOM, czyli Dajmy Odpocząć Mamom !!!

Jak sama nazwa wskazuje, wyjazd jest organizowany z myślą o Mamach, które w weekend 28-29 września 2019r. zwalniamy z codziennych obowiązków cukrzycowych!!!

W związku z tym do udziału w  DOM-ie zapraszamy wyłącznie Ojców/ Opiekunów wraz z ich Pociechami (dzieci z cukrzycą oraz ich rodzeństwo).

CO BĘDZIEMY ROBIĆ?

Jedziemy na weekend 28-29.09.2019. do Parku Rozrywki w Julinku (ok. 40 km za Warszawą) http://www.julinek.com.pl/

Organizujemy TURNIEJ GRY W PALANTA prowadzony przez Polskie Stowarzyszenie Palantowe !!!

(https://www.facebook.com/Palant/)

PALANT to gra w piłkę uderzaną specjalnym kijem, zwanym również palantem (bijakiem) lub palestrą.
Boisz się, że nie trafisz w piłkę?

To nic trudnego, a uczucie jak się uda wybić? Niezapomniane!

Sport jest KOEDUKACYJNY, dlatego drużyny są mieszane bez względu na wiek i płeć!
Historia gry - tradycje gry sięgają ludowych zabaw okresu średniowiecza. Do Polski palant dotarł w czasach Zygmunta III Wazy. Gra rozwijała się w formach ludowych i szkolnych. W ciągu XIX wieku gra utrzymała popularność. Po 1918 roku w Polsce palanta wprowadzono do programów szkolnych. Po 1952 roku rozegrano pierwsze nieoficjalne mistrzostwa Polski.

CZY WIESZ, ŻE … ?

PALLANTE (z włos.) - tłum. "grający w piłkę".

BASEBALL - według Normana Daviesa pochodzi od polskich imigrantów grających w Palanta w USA. Dlatego jest podobny.

OKREŚLENIE KOGOŚ "PALANTEM" - pochodzi z propagandy PRL-u. Wyśmiewanie sportu miało na celu umniejszanie polskiej tradycji.

PALANCISTA - zawodnik grający w Palanta.

RAMOWY PLAN DWUDNIOWEGO POBYTU:

(który może ulec zmianie ze względu na pogodę)

Sobota, 28.09.2018

od 11:00 - Przyjazd i zakwaterowanie

12:00- 13:00 - Obiad

13:00- 17:00 - TURNIEJ PALANTA

17:00- 18:00 - Kolacja

18:30- 20:00 - Wspólne oglądanie filmu

od 20:00 - Ognisko

Niedziela 29.09.2018

08:30- 09:30 - Śniadanie

09:30-10:00 - Wymeldowanie z pokoi

10:00-14:00 - Gra i zabawy: park linowy, kraina dmuchańców, mini golf, ringo

14:00-  15:00 - Obiad

15:00 - Zakończenie DOM-u, rozdanie nagród

W ramach pobytu gwarantujemy:

• Nocleg z soboty na niedzielę w pokojach 3,4 lub 5- cio osobowych (http://www.julinek.com.pl/baza-noclegowa)
  • Posiłki (również bezglutenowe): Sobota: obiad + kolacja + ognisko z kiełbaskami; Niedziela: śniadanie + obiad
  • Dzieci będą miały zagwarantowany open-karnet na wszystkie atrakcje dostępne w Parku na niedzielę

Oficjalne rozpoczęcie DOM-u w  sobotę 28.09.2019. o godz.11:00

Planowane zakończenie DOM-u około godziny 15:00 w niedzielę 29.09.2019.

SPRAWY ORGANIZACYJNE:

Na terenie ośrodka będzie dostępna lodówka (na insulinę).

Dojazd we własnym zakresie.

Koszty:  Dzieci z cukrzycą - BEZPŁATNIE,

Rodzeństwo – 80,00 zł,

Ojcowie/ Opiekunowie: 130 zł,

inne dzieci towarzyszące (zdrowe)/ tylko w przypadku wolnych miejsc ! – 160 zł

Warunkiem udziału w imprezie jest dokonanie wpłaty na konto fundacji:

Santander Bank Polska: 75 1090 1043 0000 0000 0501 2655 do dnia 16.09.2018.

Do dyspozycji mamy 50 miejsc dla Dzieci oraz 30 miejsc dla Ojców/ Opiekunów

UWAGA: pierwszeństwo przy zapisach przysługuje Podopiecznym posiadającym subkonto w fundacji.

PROSIMY O PODANIE INFORMACJI O DIETACH BEZGLUTENOWYCH !!!

Zgłoszenia prosimy wysyłać na adres mailowy: robert.gajek@fundacja-cukrzyca.pl do dnia 16 września.

W zgłoszeniu prosimy podać imię i nazwisko dziecka/ dzieci oraz opiekuna, tel. kontaktowy do Opiekuna oraz TELEFON i MAIL do MAMY !

Dane do kontaktu:   Robert Gajek, Tel. 730 056 281