nowości

sportowe

Reprezentacje Słodkiej Polski z Patronatem PZPN!Miło nam poinoformować, że wszystkie reprezentacje Słodka POLSKA zostały objęte Patronatem PZPN „Piłka dla wszystkich” na 2021 rok!Kolejne zgrupowanie Słodkiej PolskiW niedzielę 29 listopada Słodka POLSKA U13 zagrała mecze kontrolne, będące przygotowaniem do styczniowego turnieju Ślęza CUP.Hochland SPONSOREM SŁODKIEJ POLSKIHochland Polska został sponsorem reprezentacji Piłki Nożnej Dzieci z Cukrzycą „Słodka Polska”. Przedstawiamy rozmowę z Piotrem Knauerem – Prezesem Zarządu Hochland Polska właśnie na ten temat.Słodka Polska zagrała w Niemczech!22 września na boisku przy Hammerling Strasse w Berlinie młodsza z reprezentacji Polski Dzieci z Cukrzycą zmierzyła się z zespołem reprezentującym przedstawiciela Bundesligi – Unionem Berlin.Insulin On Board Cup 2020 za nami!W dniach 5-6 września 2020 roku, na terenie Białołęckiego Ośrodka Sportu przy ul. Strumykowej w Warszawie, odbyła się druga edycja turnieju piłkarskiego Insulin On Board Cup 2020 organizowanego przez Fundację dla Dzieci z Cukrzycą.Insulin On Board Cup 2020Już w najbliższy weekend (5-6 września) odbędzie się II edycja turnieju Insulin On Board Cup. Serdecznie zapraszamy!Insulin On Board Cup 2020' - wznawiamy zapisy!W dniach 5-6 września w Warszawie, organizujemy II edycję turnieju piłkarskiego „INSULIN ON BOARD CUP”! Zapraszamy do udziału wszystkie chętne DRUŻYNY DIABETYKÓW oraz ZAWODNIKÓW NIEZRZESZONYCH."SŁODKA POLSKA U-12" ZAGRA W NIEMCZECH!Już we wrześniu kolejne wyzwania przed Reprezentacją Polski Dzieci z Cukrzycą! Tym razem nasi młodzi piłkarze zmierzą się z uznanymi niemieckimi drużynami.

Insulin On Board Cup 2020 za nami!

W dniach 5-6 września 2020 roku, na terenie Białołęckiego Ośrodka Sportu przy ul. Strumykowej w Warszawie, odbyła się druga edycja turnieju piłkarskiego Insulin On Board Cup 2020 organizowanego przez Fundację dla Dzieci z Cukrzycą.

Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Warszawy oraz Polski Związek Piłki Nożnej. Realizację wydarzenia współfinansowało m.st. Warszawa i PFRON.

Partnerem turnieju było Stowarzyszenie Razem dla Białołęki.

Patronami medialnymi byli: Czasopismo “Asystent Trenera”, oraz portale “Mojacukrzyca.org”, “Szugarfrik” i kanał “Nie słodzę”.

Pomimo wielu przeciwności związanych z pandemią koronawirusa, na turnieju pojawiło się wiele cukrzycowych drużyn z całej Polski. Nie straszne nikomu były także przeciwności atmosferyczne, a konkretnie nawałnica, która nawiedziła Warszawę pod koniec pierwszego dnia zawodów.

Tradycyjnie graliśmy w trzech kategoriach wiekowych:

Kategoria 2008 i młodsi: 1 miejsce - Pogromcy Cukrów Kraków

Kategoria 2007-2004: 1 miejsce - Waleczni Warszawa

Kategoria Open (2003 i starsi) 1 miejsce - Polski Cukier Szczecin

W każdej kategorii wręczyliśmy także nagrody indywidualne:

Tytuł najlepszego zawodnika: Hugo Grodzki, Michał Wójcicki, Hubert Siluk
Tytuł najlepszego strzelca: Szymon Stanisławek, Michał Waraksa, Bartosz Makarewicz.
Tytuł najlepszego bramkarza: Jan Bryczek, Krzysztof Żak,Dominik Stańczak

Turniejowi towarzyszył piknik edukacyjny, w ramach pikniku w sobotę mieliśmy okazję posłuchać trzech wykładów:

- dr. Jędrzej Nowaczyk „Wysiłek interwałowy o wysokiej intensywności u osób uprawiających sport chorujących na cukrzycę typu 1”

- prof. dr hab. Zbigniew Jastrzębski „Wysiłek fizyczny tlenowy, beztlenowy i mieszany w wychowaniu fizycznym i sporcie”

- Michał Jeliński, Polski wioślarz, czterokrotny mistrz świata, mistrz olimpijski z Igrzysk Olimpijskich w Pekinie. „Suplementy w diecie młodego sportowca i antydoping”

Z dodatkowych atrakcji:

W przerwie między meczami, zawodnicy mogli uczestniczyć w zajęciach, które prowadził "Biegowy wariat" Artur Kobuszewski. Przedstawił on zasady treningu biegowego dla dzieci oraz motywacji w sporcie. Była z nami także Fundacja Kasi Dulnik, polskiej koszykarki, Mistrzyni Polski oraz Mistrzyni Europy z 1999 roku. Kasia poprowadziła zajęcia doskonalące umiejętności koszykarskie.

Dziękujemy wszystkim za udział, gratulujemy zwycięzcom i do zobaczenia w przyszłym roku!

Poniżej materiał filmowy z turnieju, przygotowany przez portal Łączy Nas Piłka: