PRZEDSZKOLE DLA DIABETYKÓW

Nowe, wyjątkowe, niepubliczne przedszkole integracyjne na edukacyjnej mapie Warszawy

Z dala do ulicznego zgiełku, w Warszawie przy ulicy Klubowej 7, w zabytkowym, przedwojennym dworku, otoczonym dużym ogrodem, powstało CUKIERKOWO - nowe, Niepubliczne Przedszkole Integracyjne dla dzieci w wieku od 2 do 6 lat. Miejsce to, jako pierwsza tego typu placówka  w mieście, zostało stworzone z myślą o wszystkich dzieciach, także tych, które wymagają specjalistycznej opieki ze względu na cukrzycę typu 1., alergie i nietolerancje pokarmowe, otyłość, niepełnosprawności ruchowe i inne. Przedszkole powstało z inicjatywy Fundacji dla dzieci i młodzieży z Cukrzycą „Cukierkowo”.

Miejsce, w którym każde dziecko poczuje się dobrze

„Cukierkowo” zostało stworzone z myślą o dzieciach zarówno zdrowych jak i tych z niepełnosprawnościami, których to niepełnosprawności ograniczają w codziennym funkcjonowaniu i kontaktach

z rówieśnikami. U nas w otoczeniu baśniowego dworku i pełnego starych drzew ogrodu o powierzchni ponad 4 tys. metrów kwadratowych mogą poznawać otaczający je świat w towarzystwie rówieśników, wykwalifikowanej kadry i pod właściwą opieką medyczną. Misją nowo powstałego przedszkola jest integracja dzieci zdrowych, z tymi, którym z uwagi na różne niepełnosprawności grozi wykluczenie. Jako jedyna placówka przedszkolna w Warszawie, „Cukierkowo” zapewnia też swoim podopiecznym stałą, wykwalifikowaną opiekę diabetologiczną.

Dlaczego „Cukierkowo” jest najlepszym wyborem dla Twojego dziecka?

Przedszkole „Cukierkowo”  stawia na naukę, zabawę i bezpieczeństwo swoich podopiecznych oraz  integrację dzieci z niepełnosprawnościami z dziećmi zdrowymi.

NAUKA
W ramach różnorodnej oferty zajęć dla dzieci w przedszkolu planowane jest uruchomienie:

• Zajęć dydaktycznych w oparciu o podstawę programową Ministerstwa Edukacji Narodowej
  • Oferty edukacyjnej bazującej na autorskim profilu matematycznym
  • Nauki języków obcych
  • Zajęć logopedycznych, rytmicznych oraz innych aktywności pobudzających kreatywność
    i twórczość podopiecznych
  • Bajkoterapii
  • Różnorodnej oferty zajęć sportowych, przyrodniczych i edukacyjnych realizowanych
    w ogrodzie otaczającym przedszkole

ZABAWA
W „Cukierkowie” nie zabraknie dzieciom także dobrej zabawy, którą umożliwi:

• Otaczający budynek przedszkola ogromny ogród ze starodrzewem, o powierzchni ponad
    4 tys. metrów kwadratowych
  • Planowane wyposażenie ogrodu w różnorodne place zabaw dostosowane do odpowiednich grup wiekowych, także w sprzęt (huśtawki, zjeżdżalnia) dostosowany do potrzeb dzieci niepełnosprawnych
  • Górka do zimowych zjazdów na sankach
  • Pikniki, imprezy okolicznościowe, urodziny
  • Cykliczne weekendowe nocowanie dzieci w przedszkolu połączone z atrakcjami
  • Dogoterapia z udziałem diab-doga, psa wyszkolonego w pomocy i opiece nad dziećmi chorymi na cukrzycę

BEZPIECZEŃSTWO
Przedszkole Integracyjne „Cukierkowo”, jako jedyna niepubliczna placówka w Warszawie, zapewnia swoim podopiecznym:

• Wykwalifikowaną opiekę pielęgniarki diabetologicznej doświadczonej w pracy z dziećmi chorującymi na cukrzycę typu 1. korzystającymi na co dzień z pomp insulinowych i penów
  • Stałą edukację i wsparcie diabetologiczne dla dzieci i rodziców
  • Zróżnicowaną kuchnię dostosowaną do potrzeb dzieci z cukrzycą, ale także z nietolerancjami czy alergiami pokarmowymi
  • Udogodnienia dla dzieci niepełnosprawnych ruchowo (podjazd, dostoswana łazienka, planowane wyposażenie placu zabaw pod kątem dzieci ograniczonych ruchowo)

Zasady rekrutacji, promocyjne ceny i zniżka dla rodzeństwa

• Rekrutacja do nowo otwartej placówki trwa cały czas pod adresem mailowym: biuro@cukierkowo.waw.pl oraz nr telefonu: +48 669 000 002 i + 48 601 340 904.
  • Z okazji otwarcia przedszkola do końca czerwca oferujemy obniżkę miesięcznego czesnego oraz brak opłaty wpisowej w planowanej kwocie 1500 zł.
  • Rodzeństwo przyjętych już dzieci, otrzyma stałą zniżkę w wysokości 30% miesięcznej opłaty.
  • Placówka będzie czynna w dni powszednie w godzinach: 07:30 – 17:30.
  • Wraz z rozwojem przedszkola planowane jest uruchomienie czterech piętnastoosobowych grup w przedziałach wiekowych: 3/4 lata, 4/5 lat, 5/6 lat oraz grupy „0” (zerówka) dla dzieci w wieku 6/7 lat.

Więcej informacji:

Kontakt dla mediów: