Czerwcowe Wsparcie od Przyjaciół!Od lat niesiemy pomoc osobom, toczącym nierówną walkę z cukrzycą. Wsparcie z zewnątrz odgrywa tu ogromną rolę - chorzy potrzebują pomocy nawet, jeśli o nią nie proszą. Dziękujemy firmom, które wspierają naszą działalność. Wśród Przyjaciół powitaliśmy ostatnio Hotel Crocus: http://hotelcrocus.pl/ - cudownie, że tak chętnie angażują się Państwo w realizowane przez nas projekty!KONSULTACJE INDYWIDUALNE. DIETETYK.PodziękowaniaBardzo dziękujemy firmie Diabetyk24 za przekazanie glukozy na nasze wakacyjne kolonie i turnusy oraz na turniej Insulin On Board Cup 2021DziękujemySerdecznie dziękujemy firmie Kolorowy Świat Bambino - producentowi i dystrybutorowi artykułów szkolnych oraz jej prezesowi, Panu Michałowi Skolimowskiemu, za przekazanie potężnej ilości gadżetów dla naszych podopiecznych!WYLICYTUJ PIERŚCIONEK Z LOGO FUNDACJI I KRYSZTAŁKAMI SVAROWSKIEGO!Zapraszamy do wzięcia udziału w naszej licytacji pierścionka ze skóry naturalnej i kryształkami Swarovskiego, ufundowany przez firmę Joccos Design!ROZPOCZYNAMY NABÓR NA OBOZY SPORTOWE lato 2021’Z przyjemnością informujemy, iż otrzymaliśmy dofinansowanie PFRON do organizacji OBOZÓW SPORTOWYCH dla dzieci i młodzieży z Ct1.Poznajcie Słodką Polskę - materiał Łączy Nas PiłkaJeśli ktoś jeszcze nie słyszał o naszych reprezentacjach Słodka POLSKA, koniecznie musi zobaczyć ten materiał!Zapytanie ofertowe dot. projektu: „DIABTEAM – obozy sportowe dla dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1”W związku z realizacją Projektu: „DIABTEAM – obozy sportowe dla dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1” współfinansowanego przez PFRON Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą realizując procedurą zapytania ofertowego, publikuje treść zapytania dotyczącego zamówienia usługi polegającej na organizacji zaplecza do przeprowadzenia obozu sportowego w czerwcu 2021r.

Światowy Dzień Walki z Cukrzycą w WARSZAWIE

RELACJA ze ŚWIATOWEGO DNIA WALKI Z CUKRZYCĄ 2017 w Warszawie

CUKRZYCA NIE WYBIERA

… 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę, z których ponad milion jeszcze o tym nie wie …

SPRAWDŹ, CZY NIE JESTEŚ W GRUPIE RYZYKA

Pod takim hasłem odbywała się tegoroczna kampania z okazji Światowego Dnia Walki z Cukrzycą w Warszawie prowadzona przez działaczy i wolontariuszy Fundacji dla Dzieci z Cukrzycą.

W ramach kampanii można było BEZPATNIE wykonać badania profilaktyczne oraz skorzystać ze specjalistycznych porad z zakresu diabetologii i dietetyki.

W niedzielę 12 listopada kampania prowadzona była w Galeriach Handlowych AUCHAN w Łomiankach i w Piasecznie.

W programie akcji znalazły się:

• BADANIA przesiewowe: pomiar glikemii i ciśnienia, obliczanie BMI;
  • CUKRZYCA typu 1 i typu 2 – informacja i edukacja diabetologiczna;
  • PORADY PRZEDLEKARSKIE z zakresu diagnostyki i leczenia cukrzycy;
  • PROFILAKTYKA cukrzycowa (porady specjalistów): diabetologia, dietetyka, aktywność fizyczna;
  • ATRAKCJE dla najmłodszych;

Nasze stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno starszych, jak i młodszych klientów Auchan. Dzięki wsparciu firm HAND-PROD (glukometry i paski) oraz LUMACARE (artykuły jednorazowe: rękawiczki, gaziki, etc.) przeprowadziliśmy około 700 pomiarów glikemii !!! Najchętniej cukier mierzyły osoby po 30 roku życia, przy czym zdecydowanie „odważniejsze” były kobiety J. Znalazło się również kilku młodych bohaterów, poniżej 12 roku życia J. Wszyscy śmiałkowie dostali nagrody: cukierki słodzoną stewią od firmy STEWIARNIA, a dzieci dodatkowo – balonowe zwierzaki.

Średnie z 675 pomiarów z 4 glukometrów mieściły się w zakresie 109 - 123 mg%. Niestety wyłapaliśmy kilkanaście osób zagrożonych cukrzycą, z podwyższonym poziomem cukru ok. 150 mg%. Niestety znalazł się wśród nich również 9 letni chłopiec z niepokojącym wynikiem 167 mg%. Wykryliśmy również kilka przypadków niezdiagnozowanej cukrzycy typu II (8 osób z cukrem ponad 200 mg% i jedną 357 mg%). Osoby te otrzymały pierwsze porady przedlekarskie dotyczące cukrzycy i zostały poproszone o pilną konsultację diabetologiczną.

W akcję aktywnie włączyli się WOLONTARIUSZE Fundacji z zaangażowaniem zachęcając Warszawiaków do wykonania pomiarów cukru, prowadząc edukację diabetologiczną (edukatorzy) i dietetyczną (dietetyczki), prowadząc badania przesiewowe (pielęgniarki diabetologiczne), rozdając broszury informacyjne (NOVO NORDISK, ACCU-CHEK) i numery SZUGARFRIKA-a J.

Zapraszamy do GALERII na fotorelację :)

Organizator kampanii: Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą

Wsparli nas: Auchan, Hand-Prod, Lumacare, Novo Nordisk, Accu-Chek, SzugarFrik, Stewiarnia.

Wszystkim wolontariuszom, firmom i Partnerom, zaangażowanym w akcję bardzo, bardzo dziękujemy! Do zobaczenia za rok J … może w większej liczbie miast Polski J