Czerwcowe Wsparcie od Przyjaciół!Od lat niesiemy pomoc osobom, toczącym nierówną walkę z cukrzycą. Wsparcie z zewnątrz odgrywa tu ogromną rolę - chorzy potrzebują pomocy nawet, jeśli o nią nie proszą. Dziękujemy firmom, które wspierają naszą działalność. Wśród Przyjaciół powitaliśmy ostatnio Hotel Crocus: http://hotelcrocus.pl/ - cudownie, że tak chętnie angażują się Państwo w realizowane przez nas projekty!KONSULTACJE INDYWIDUALNE. DIETETYK.PodziękowaniaBardzo dziękujemy firmie Diabetyk24 za przekazanie glukozy na nasze wakacyjne kolonie i turnusy oraz na turniej Insulin On Board Cup 2021DziękujemySerdecznie dziękujemy firmie Kolorowy Świat Bambino - producentowi i dystrybutorowi artykułów szkolnych oraz jej prezesowi, Panu Michałowi Skolimowskiemu, za przekazanie potężnej ilości gadżetów dla naszych podopiecznych!WYLICYTUJ PIERŚCIONEK Z LOGO FUNDACJI I KRYSZTAŁKAMI SVAROWSKIEGO!Zapraszamy do wzięcia udziału w naszej licytacji pierścionka ze skóry naturalnej i kryształkami Swarovskiego, ufundowany przez firmę Joccos Design!ROZPOCZYNAMY NABÓR NA OBOZY SPORTOWE lato 2021’Z przyjemnością informujemy, iż otrzymaliśmy dofinansowanie PFRON do organizacji OBOZÓW SPORTOWYCH dla dzieci i młodzieży z Ct1.Poznajcie Słodką Polskę - materiał Łączy Nas PiłkaJeśli ktoś jeszcze nie słyszał o naszych reprezentacjach Słodka POLSKA, koniecznie musi zobaczyć ten materiał!Zapytanie ofertowe dot. projektu: „DIABTEAM – obozy sportowe dla dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1”W związku z realizacją Projektu: „DIABTEAM – obozy sportowe dla dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1” współfinansowanego przez PFRON Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą realizując procedurą zapytania ofertowego, publikuje treść zapytania dotyczącego zamówienia usługi polegającej na organizacji zaplecza do przeprowadzenia obozu sportowego w czerwcu 2021r.

Relacja z warszawskiej kampanii ZOBACZ CUKRZYCĘ !

RELACJA ze ŚWIATOEGO DNIA WALKI Z CUKRZYCĄ w Warszawie

… ponad milion Polaków ma niezdiagnozowaną cukrzycę …

Zobacz cukrzycę!

Wiele objawów, jak osłabienie, utrata wagi czy rozdrażnienie można kojarzyć ze zmęczeniem lub stresem. Tymczasem mogą one świadczyć o rozwijającej się cukrzycy. Chorują na nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Aby rozwiać zdrowotne wątpliwości, wystarczy wykonać badania profilaktyczne. Nie czekaj - ZMIERZ CUKIER!

Pod takim hasłem odbywała się tegoroczna kampania z okazji Światowego Dnia Walki z Cukrzycą w Warszawie. W tym roku 14 listopada trwał 3 dni J: 12-13-14 listopada wyruszyli w miasto działacze i wolontariusze Fundacji dla Dzieci z Cukrzycą oraz Zarządu Mazowieckiego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.

W ramach kampanii można było BEZPATNIE wykonać badania profilaktyczne oraz skorzystać ze specjalistycznych porad z zakresu diabetologii i dietetyki oraz wziąć udział w warsztatach dietetycznych i ruchowych.

W sobotę 12 listopada, jak co roku, na warszawskie ulice wyruszył SŁODKI TRAMWAJ, w którym wolontariusze i edukatorzy diabetologiczni FUNDACJI dla DZIECI Z CUKRZYCĄ namawiali mieszkańców Stolicy do skontrolowania poziomu cukru we krwi.

Powodzeniem cieszyli się również emisariusze zdrowej diety: JABŁKA I MARCHEWKI, które pasażerowie naszego tramwaju zajadali ze smakiem.

Do pomiaru cukru zachęciliśmy ponad 150 Warszawiaków. Większość osób miała dobre wyniki (normoglikemię). Kilkorgu pasażerom z podwyższonym poziomem cukru (powyżej 150 mg%) udzielono wskazówek dotyczących dalszego postępowania diagnostycznego i informacji o zagrożeniach związanych z zaniedbaniem leczenia cukrzycy.

Zdiagnozowaliśmy jedynie jeden przypadek nieleczonej cukrzycy typu II (odczyt glukometru ponad 200 mg%).

nasza ekipa    dzielny pacjent

w akcji

W niedzielę 13 listopada kampania prowadzona była w Galeriach Handlowych AUCHAN w Łomiankach i w Piasecznie.

W programie akcji znalazły się:

• BADANIA przesiewowe: pomiar glikemii i ciśnienia, analiza składu ciała, obliczanie BMI;
  • CUKRZYCA typu 1 i typu 2 – informacja i edukacja diabetologiczna;
  • PORADY PRZEDLEKARSKIE z zakresu diagnostyki i leczenia cukrzycy;
  • WARSZTATY dla małych i dużych: co to znaczy żyć zdrowo?
  • STÓŁ DIETETYCZNY – skomponuj swój zdrowy ulubiony posiłek;
  • RUCH TO ZDROWIE – aktywność fizyczna na Twoją miarę;
  • PROFILAKTYKA cukrzycowa (porady specjalistów): diabetologia, dietetyka, aktywność fizyczna;
  • ATRAKCJE dla najmłodszych;

Nasze stoiska cieszyły się dużym zainteresowaniem zarówno starszych, jak i młodszych odwiedzających. Przeprowadzono prawie 700 pomiarów glikemii !!! Najchętniej cukier mierzyły osoby po 50 roku życia, przy czym zdecydowanie „odważniejsze” były kobiety J. Znalazło się również kilku młodych bohaterów, poniżej 12 roku życia. Wszyscy śmiałkowie dostali nagrody: jabłko lub marchewkę, czekoladkę słodzoną stewią do STEWIARNI, a dzieci – balony.

Średnia z 689 pomiarów z 4 glukometrów wyniosła 112 mg%. Niestety wyłapaliśmy kilkanaście osób zagrożonych cukrzycą, z podwyższonym poziomem cukru ok. 150 mg%. Zdiagnozowaliśmy kilka przypadków niezdiagnozowanej cukrzycy typu II (4 osoby z cukrem ponad 200 mg% i jedna 480 mg%). Osoby otrzymały pierwsze porady przedlekarskie dotyczące cukrzycy i zostały poproszone o pilną konsultację diabetologiczną.

Galeria Auchan w Piasecznie    ... Piaseczno ... mały bohater !

Galeria Auchan w Łomiankach    ... Łomianki ...

W poniedziałek 14 listopada Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą oraz Zarząd Mazowiecki Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków prowadziły DNI OTWARTE w swoich siedzibach.

Można było wykonać BADANIA PROFILAKTYCZNE – oznaczyć poziom glukozy we krwi, zbadać ciśnienie oraz skorzystać ze specjalistycznych porad z zakresu diabetologii i dietetyki.

Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą wraz z firmą ABBOTT przygotowała również NIESPODZIANKĘ dla swoich słodkich PODOPIECZNYCH. Z okazji Światowego Dnia Walki z Cukrzycą młodzi diabetycy otrzymali BEZPŁATNE zestawy FREESTYLE LIBRE. Radość była wielka, a biuro Fundacji pękało w szwach :)

libre

W akcję bardzo aktywnie włączyli się WOLONTARIUSZE Fundacji, PSD, PFED-u, PROSOM-y z zaangażowaniem zachęcając Warszawiaków do wykonania pomiarów cukru, prowadząc edukację diabetologiczną (edukatorzy) i dietetyczną (dietetyczki), prowadząc badania przesiewowe (pielęgniarki diabetologiczne), rozdając broszury informacyjne i numery SZUGARFRIKA-a :)

Informacje na temat akcji http://www.zobaczcukrzyce.pl/