Pomóżmy CukierAsom trafić na koszulki Lecha PoznańKibice wybiorą organizację, której logo pojawi się na froncie koszulek Lecha Poznań podczas wyjazdowego pucharowego meczu z Hapoelem Beer Sheva. Zachęcamy do głosowania na cukrzycową drużynę piłkarską CukierAsy!RUSZA FUNDACYJNY BASEN, KOSZYKÓWKA I SIATKÓWKAOd 2 października zapraszamy młodzież i dzieci z opiekunami do skorzystania z BEZPŁATNEGO BASENU. Dorosłych i młodzież powyżej 16 roku życia zapraszamy również na KOSZYKÓWKĘ i SIATKÓWKĘLASEROTERAPIA - PAŹDZIERNIK 2022ZAPYTANIA OFERTOWE DOTYCZĄCE ORGANIZACJI ZIMOWYCH OBOZÓW SPORTOWYCHW związku z organizacją obozów sportowych, w ramach projektu „DIABTEAM 2022 – obozy sportowe dla dzieci i młodzieży chorujących na cukrzyce typu 1” współfinansowanego przez PFRON, Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą realizując procedurę zapytania ofertowego, publikuje treść zapytań dotyczącego zamówienia usługi polegającej na organizacji zaplecza do przeprowadzenia zimowych obozów sportowych.KONTYNUUJEMY akcję DOM!!!W tym roku po raz czwarty organizujemy fundacyjny DOM, czyli Dajmy Odpocząć Mamom!!! Jak sama nazwa wskazuje, wyjazd jest organizowany z myślą o Mamach, które w weekend 01-02 paź-dziernika. zwalniamy z codziennych obowiązków cukrzycowych!!!Piknik w parku linowym w SzczecinieW ostatnich dniach sierpnia spotkaliśmy się w Szczecinie, w Parku Linowym Tarzania, gdzie przez dwie godziny dzieciaki śmigały zwinnie po różnych trasach, ucząc się opanowania, odpowiedzialności, ćwicząc równowagę i przełamując swoje lęki.PSYCHOLOG. KONSULTACJE INDYWIDUALNE.Rabat dla podopiecznych w gadzetydiabetyka.plSpecjalna oferta od sklepu gadzetydiabetyka.pl dająca 10% zniżki

INSULIN ON BOARD CUP 22 ZA NAMI!

W dniach 18-19 czerwca 2022 roku, na terenie Białołęckiego Ośrodka Sportu przy ul. Strumykowej 21 w Warszawie, odbyła się czwarta edycja turnieju piłkarskiego Insulin On Board Cup 2022 organizowanego przez Fundację dla Dzieci z Cukrzycą. Z okazji 10-lecia organizacji Mistrzostw Europy Diabetyków w Futsalu - DiaEuro w turnieju gościnnie wystapiły drużyny z zagranicy.

Wydarzenie polegało na organizacji międzynarodowego turnieju piłki nożnej dla osób z niepełnosprawnościami - dzieci, młodzieży i dorosłych chorujących na cukrzycę typu I (insulinozależną) w czterech kategoriach wiekowych:

• I kategoria – dzieci urodzone w 2011 r. i młodsze,

• II kategoria – dzieci urodzone w latach 2008-2010 (drużyny polskie i międzynarodowe)

• III kategoria – dzieci urodzone w latach 2004 – 2007 (drużyny polskie i międzynarodowe)

• IV kategoria– dorośli (reprezentacje narodowe)

W tym roku w ramach Turnieju Insulin on Board 2022 w kategoriach seniorskiej i juniorskiej wzięły udział 24 drużyny oraz wystapiło gościnnie 6 federacji narodowych DiaEuro: Polska, Portugalia, Słowacja, Chorwacja, Bułgaria oraz Ukraina. W sumie w rozgrywkach wzięło udział 120 zawodników z Polski oraz 130 zawodników z zagranicy.

Impreza została sfinansowana z wkładu organizatora oraz w ramach rozgrywek krajowych dofinansowana z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON).

Udział drużyn zagranicznych dofinansowały firmy firmy Novo Nordisk Polska, Fundacji Piłkarstwa Polskiego i Fundacji Ludzki Gest Jakuba Błaszczykowskiego.

Jak co roku impreza została objęta patronatem Polskiego Związku Piłki Nożnej, Prezydenta m.st. Warszawy oraz Burmistrza Dzielnicy Białołęka.

W uroczystym otwarciu turnieju uczestniczył Ambasador Portugalii - Luís Cabaço oraz Ambasador Chorwacji Tomislav Vidošević oraz przedstawiciele ambasady Słowacji w Polsce. Wszystkie mecze relacjonował komentator zawodów, a arbitrami byli sędziowie z Polskiego Związku Piłki Nożnej.

W dwudniowych zawodach zagrało ponad 250 niepełnosprawnych zawodników z cukrzycą typu 1. W turnieju oraz towarzyszącym mu pikniku, łącznie z opiekunami, wzięło udział ok. 400 osób. W organizacji wydarzenia pomagało trzydziestu wolontariuszy. Dzięki współfinansowaniu projektu uczestnicy mogli skorzystać z bezpłatnego noclegu i wyżywienia.

Na podium stanęło dwanaście z 24 drużyn w czterech kategoriach wiekowych.

W każdej kategorii wiekowej przyznano tytuł najlepszego zawodnika, strzelca i bramkarza.  Uczestnicy turnieju otrzymali medale, dyplomy i nagrody rzeczowe, a zwycięzcy puchary i statuetki.

Głównym patronem medialnym został portal “Mojacukrzyca.org”, który prowadził transmisje z rozgrywek. Turniej odbił się szerokim echem w ogólnokrajowych mediach:

1: https://sport.tvp.pl/60853000/insulin-on-board-cup-2022-pilka-laczy-diabetykow-z-calej-europy

2: https://www.rp.pl/zdrowie/art36535691-insulin-on-board-cup-2022-warszawski-turniej-laczy-diabetykow-z-europy

3: https://www.laczynaspilka.pl/aktualnosci/pilka-dla-wszystkich/insulin-board-cup-2022-pilka-laczy-diabetykow-z-calej-europy

4: https://mojacukrzyca.pl/turniej-insulin-on-board-2022-pilka-nozna-polaczyla-dzieci-z-cukrzyca-z-europy/