INSULIN ON BOARD CUP 22 ZA NAMI!

W dniach 18-19 czerwca 2022 roku, na terenie Białołęckiego Ośrodka Sportu przy ul. Strumykowej 21 w Warszawie, odbyła się czwarta edycja turnieju piłkarskiego Insulin On Board Cup 2022 organizowanego przez Fundację dla Dzieci z Cukrzycą. Z okazji 10-lecia organizacji Mistrzostw Europy Diabetyków w Futsalu - DiaEuro do udziału w turnieju zaproszona została wspólnota międzynarodowa której częścią jest również Polska.

Wydarzenie polegało na organizacji międzynarodowego turnieju piłki nożnej dla osób z niepełnosprawnościami - dzieci, młodzieży i dorosłych chorujących na cukrzycę typu I (insulinozależną) w czterech kategoriach wiekowych:

• I kategoria – dzieci urodzone w 2011 r. i młodsze,

• II kategoria – dzieci urodzone w latach 2008-2010 (drużyny polskie i międzynarodowe)

• III kategoria – dzieci urodzone w latach 2004 – 2007 (drużyny polskie i międzynarodowe)

• IV kategoria– dorośli (reprezentacje narodowe)

W tym roku w ramach Turnieju Insulin on Board 2022 w kategoriach seniorskiej i juniorskiej wzięło udział 6 federacji narodowych DiaEuro: Polska, Portugalia, Słowacja, Chorwacja, Bułgaria oraz Ukraina. W sumie w rozgrywkach wzięło udział 250 zawodników.

Impreza została sfinansowana z wkładu organizatora oraz dofinansowana z Państwowego Funduszu

Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON), a także firmy Novo Nordisk Polska, Fundacji Piłkarstwa Polskiego i Fundacji Ludzki Gest Jakuba Błaszczykowskiego.

Jak co roku impreza została objęta patronatem Polskiego Związku Piłki Nożnej, Prezydenta m.st. Warszawy oraz Burmistrza Dzielnicy Białołęka.

W uroczystym otwarciu turnieju uczestniczył Ambasador Portugalii - Luís Cabaço oraz Ambasador Chorwacji Tomislav Vidošević oraz przedstawiciele ambasady Słowacji w Polsce. Wszystkie mecze relacjonował komentator zawodów, a arbitrami byli sędziowie z Polskiego Związku Piłki Nożnej.

W dwudniowych zawodach zagrało ponad 250 niepełnosprawnych zawodników z cukrzycą typu 1. W turnieju oraz towarzyszącym mu pikniku, łącznie z opiekunami, wzięło udział ok. 400 osób. W organizacji wydarzenia pomagało trzydziestu wolontariuszy. Dzięki współfinansowaniu projektu uczestnicy mogli skorzystać z bezpłatnego noclegu i wyżywienia.

Na podium stanęło dwanaście z 24 drużyn w czterech kategoriach wiekowych:

• I kat. dzieci urodzone w 2011 r. i młodsze

1. Pogromcy Cukrów I

2. Pogromcy Cukrów II

3. Waleczni

• II kat. dzieci urodzone w latach 2008-2010

1. Pogromcy Cukrów

2. Chorwacja

3. SOS Diabetyka

• III kat. dzieci urodzone w latach 2004 – 2007

1. Waleczni I

2. Sugar Team.

3. Chorwacja

• IV kat. dorośli

1. Chorwacja

2. Słowacja

3. Ukraina

W każdej kategorii wiekowej przyznano tytuł najlepszego zawodnika, strzelca i bramkarza.  Uczestnicy turnieju otrzymali medale, dyplomy i nagrody rzeczowe, a zwycięzcy puchary i statuetki.

Głównym patronem medialnym został portal “Mojacukrzyca.org”, który prowadził transmisje z rozgrywek. Turniej odbił się szerokim echem w ogólnokrajowych mediach:

1: https://sport.tvp.pl/60853000/insulin-on-board-cup-2022-pilka-laczy-diabetykow-z-calej-europy

2: https://www.rp.pl/zdrowie/art36535691-insulin-on-board-cup-2022-warszawski-turniej-laczy-diabetykow-z-europy

3: https://www.laczynaspilka.pl/aktualnosci/pilka-dla-wszystkich/insulin-board-cup-2022-pilka-laczy-diabetykow-z-calej-europy

4: https://mojacukrzyca.pl/turniej-insulin-on-board-2022-pilka-nozna-polaczyla-dzieci-z-cukrzyca-z-europy/