ZMIANY SKÓRNE w wyniku stosowaniu pomp/sensorów.Trójmiasto, okolice oraz wszyscy zainteresowani! Jeśli problem zmian skórnych wywołanych przez w/w urządzenia medyczne dotyczy Twojego dziecka możesz skorzystać z bezpłatnego poszerzenia diagnostyki w tym kierunku!ANDRZEJKI 2022Wirtualna Konferencja z okazji Światowego Dnia Cukrzycy już 19 listopada!Zapraszamy na 3. Wirtualną Konferencją mojacukrzyca.org. W tym roku organizatorzy nawiązują do oficjalnego hasła Światowego Dnia Cukrzycy - "Edukacja chroni nasze jutro".Świąteczne spotkanie i stroików dłubanie SZCZECINŚwiatowy Dzień Cukrzycy 2022 - Edukacja chroni nasze jutroJak co roku, 14 listopada przypada Światowy Dzień Cukrzycy. W 2022 roku obchodzimy go pod hasłem "Edukacja społeczna w obszarze cukrzycy dla ochrony jutra"."DIAGNOZA ... I CO DALEJ ?" - nasz poradnikJesteś RODZICEM dziecka ze świeżo zdiagnozowaną CUKRZYCĄ TYPU 1? Nie wiesz, jak się odnaleźć w nowej rzeczywistości? Przygotowaliśmy poradnik, który pomoże odnaleźć się w cukrzycowej rzeczywistości. "Diagnoza… i co dalej?" Zapraszamy do lektury!Obchody Światowego Dnia Cukrzycy 2022. Debata i premiera naszej broszuryZ okazji nadchodzącego Światowego Dnia Cukrzycy, już 9 listopada w Warszawie odbędzie się debata organizowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Miło nam poinformować, że nie zabraknie tam także nas, a podczas debaty oficjalnie zaprezentujemy naszą broszurę "Diagnoza i co dalej...?"Zmiany w refundacji sensorów od 01.01.2023 rokuW związku ze zmianami w refundacji sensorów przedstawiamy podstawowe informacje na ten temat.

Refundacja igieł do penów insulinowych PIC Insupen Original

Od 1 marca diabetycy mogą korzystać z refundacji igieł do penów insulinowych. Ile wynosi wysokość refundacji i jak można z niej skorzystać?

Insulinoterapia – dla kogo?

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna spowodowana zaburzeniem wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Insulina jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczów. Chorzy na cukrzycę typu 1 wytwarzają zbyt małe ilości tego hormonu, dlatego ich życie uzależnione jest od insuliny dostarczanej z zewnątrz.

W związku z tym pacjenci stosujący insulinoterapię muszą wykonywać co najmniej cztery razy dziennie następujące czynności:

1. Nakłuć palec aby uzyskać kroplę krewi do testu.
  2. Dokonać analizy krwi za pomocą glukometru.
  3. Wykonać zastrzyk z insuliny za pomocą strzykawki, pena lub pompy insulinowej.

Zaleca się zmianę igły do penów po każdym zastrzyku

Z wyniku badań przeprowadzonych przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków w 2019 roku, wynika, że 90% pacjentów ze względów ekonomicznych wielokrotnie stosuje tę samą igłę do wstrzykiwaczy.

Jeśli  pacjent używa tej samej igły do więcej niż jednego zastrzyku, ma to szereg konsekwencji dla insulinoterapii.

Co się stanie, jeśli pacjent nie zmieni igły?

Terapia może być nieefektywna z powodu:

Krystalizacji

Jeśli po użyciu pena pozostawisz w nim igłę, w środku mogą pozostać ślady insuliny. Ponieważ insulina ma tendencję do krystalizowania się pod wpływem powietrza, jest prawdopodobne, że igła, która była wcześniej używana, będzie zawierała skrystalizowaną insulinę, która może całkowicie zatkać igłę i uniemożliwić wykonanie wstrzyknięcia.(1-2)

Lipodystrofii

Ponownie użyta igła ma zagiętą i/lub zdeformowaną końcówkę; może powodować zarówno mikrourazy (otarcia i krwawienia skóry), jak i lipodystrofię, która jest zmianą w normalnym rozkładzie tkanki tłuszczowej i objawia się jako ograniczony, wgłębiony obszar lub miękki, powierzchowny guzek. Czym ryzykujesz? Wstrzykiwanie w obszar już dotknięty lipodystrofią nie gwarantuje, że lek zostanie wchłonięty co sprawia, że terapia jest nieskuteczna.(1-2-3-4-5)

Refundacja igieł do penów od marca 2022

Dzięki refundacji igieł do penów insulinowych, pacjent będzie mógł zadbać o większe bezpieczeństwo i prawidłowy przebieg insulinoterapii. Od 1 marca 2022 roku, diabetycy mogą korzystać z refundacji na igły:

• PIC Insupen Original 0,25x5mm (31G)
  • PIC Insupen Original 0,30x8mm (30G)

Wskazaniami do refundacji NFZ igieł z 30% odpłatnością pacjenta jest cukrzyca wymagająca podawania insuliny.

W ramach refundacji NFZ pacjentowi w ciągu roku przysługuje do 4 opakowań igieł (każde opakowanie zawiera 100 igieł). Odpłatność dla pacjenta wynosi 5,51 zł za opakowanie 100 sztuk. (6)

Na jakie igły pacjent otrzyma refundację?

Refundacja NFZ igieł PIC Insupen Original 0,25x5mm (31G) i 0,3x8mm (30G) przysługuje posiadającym aktualne ubezpieczenie zdrowotne na podstawie zlecenia wystawionego przez osobę uprawnioną m.in. lekarza specjalistę, w tym lekarza rodzinnego.

Jedna igła równa się jedna iniekcja

Wielokrotne stosowanie tej samej igły może niszczyć tkankę podskórną. Pacjenci narażeni są nie tylko na dyskomfort i ból, ale również na lipohipertrofię czy hiperglikemię.

Refundacja igieł do penów sprzyja edukacji pacjentów na temat prawidłowej insulinoterapii, budowaniu świadomości i kształtowaniu postaw zdrowego stylu życia. Osoby chore na cukrzycę mogą zakupić 400 igieł, co może wpłynąć znacząco na skuteczność insulinoterapii.

Więcej informacji: www.iglyrefundowane.pl

Bibliografia:

1.The Importance of Good Insulin Injection Practices in Diabetes Management (Znaczenie dobrych praktyk wstrzykiwania insuliny w leczeniu cukrzycy) - Richard Dolinar, MD, 2009.

2.Hanas R. (1999), Insulin-Dependent Diabetes in Children, Adolescents and Adults. Uddevalla, Szwecja.

1. I.V. Misnikova, A.V. Dreval, V.A Gubkina, E.V. Rusanova ; The Risks of Repeated Use of Insulin Pen Needles in The Risks of Repeated Use of Insulin Pen Needles in Patients with Diabetes Mellitus; Journal of Diabetology, 2011.
  2. Podawanie insuliny; DIABETES CARE, VOLUME 27, supplement 1, 2004.
  3. King L (2003) Technika podskórnego wstrzykiwania insuliny. Nursing Standard. 17, 34, 45-52.
  4. https://www.gov.pl/web/zdrowie/obwieszczenie-ministra-zdrowia-z-dnia-21-lutego-2022-r-w-sprawie-wykazu-refundowanych-lekow-srodkow-spozywczych-specjalnego-przeznaczenia-zywieniowego-oraz-wyrobow-medycznych-na-1-marca-2022-r