ZMIANY SKÓRNE w wyniku stosowaniu pomp/sensorów.Trójmiasto, okolice oraz wszyscy zainteresowani! Jeśli problem zmian skórnych wywołanych przez w/w urządzenia medyczne dotyczy Twojego dziecka możesz skorzystać z bezpłatnego poszerzenia diagnostyki w tym kierunku!ANDRZEJKI 2022Wirtualna Konferencja z okazji Światowego Dnia Cukrzycy już 19 listopada!Zapraszamy na 3. Wirtualną Konferencją mojacukrzyca.org. W tym roku organizatorzy nawiązują do oficjalnego hasła Światowego Dnia Cukrzycy - "Edukacja chroni nasze jutro".Świąteczne spotkanie i stroików dłubanie SZCZECINŚwiatowy Dzień Cukrzycy 2022 - Edukacja chroni nasze jutroJak co roku, 14 listopada przypada Światowy Dzień Cukrzycy. W 2022 roku obchodzimy go pod hasłem "Edukacja społeczna w obszarze cukrzycy dla ochrony jutra"."DIAGNOZA ... I CO DALEJ ?" - nasz poradnikJesteś RODZICEM dziecka ze świeżo zdiagnozowaną CUKRZYCĄ TYPU 1? Nie wiesz, jak się odnaleźć w nowej rzeczywistości? Przygotowaliśmy poradnik, który pomoże odnaleźć się w cukrzycowej rzeczywistości. "Diagnoza… i co dalej?" Zapraszamy do lektury!Obchody Światowego Dnia Cukrzycy 2022. Debata i premiera naszej broszuryZ okazji nadchodzącego Światowego Dnia Cukrzycy, już 9 listopada w Warszawie odbędzie się debata organizowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Miło nam poinformować, że nie zabraknie tam także nas, a podczas debaty oficjalnie zaprezentujemy naszą broszurę "Diagnoza i co dalej...?"Zmiany w refundacji sensorów od 01.01.2023 rokuW związku ze zmianami w refundacji sensorów przedstawiamy podstawowe informacje na ten temat.

Ogólnopolska kampania edukacyjna Dłuższe Życie z Cukrzycą

Nasz partner, Cukrzyca.pl, dołącza do kampanii edukacyjnej Dłuższe Życie z Cukrzycą

Ogólnopolska kampania edukacyjna Dłuższe Życie z Cukrzycą ma na celu podnoszenie świadomości na temat cukrzycy. Do tego samego celu dąży portal Cukrzyca.pl, który został oficjalnym Partnerem kampanii.

Dłuższe życie z cukrzycą

Cukrzyca typu 2 dotyczy aż 80% wszystkich zachorowań na cukrzycę. (1)

Ten typ cukrzycy wiąże się z licznymi potencjalnymi powikłaniami przy nieodpowiednio prowadzonej chorobie.

Szczególnie ważne uwzględnienia są powikłania sercowo-naczyniowe u tej grupy diabetyków, a więc m.in. zawały, udary mózgu i tętniaki.

Powikłania sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów i niepełnosprawności pacjentów z cukrzycą (2)

Celem portalu Cukrzyca.pl, tak samo jak całej kampanii, będzie edukacja pacjentów z zakresu powikłań, poprawy jakości i długości życia pacjentów.

Cegiełka motywacji od Cukrzyca.pl

Redakcja portalu dodatkowo postawiła sobie za cel dbanie o wysoki poziom stymulacji diabetyków.

Codzienna motywacja pacjentów do:

to główny motor napędowy całego zespołu.

Każdy miły komentarz od naszych czytelników to dla nas dodatkowa zachęta do działania dalej” - mówią twórcy portalu Cukrzyca.pl.

Mamy nadzieję, że współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Diabetyków, blogiem Dietolog oraz portalem mojacukrzyca.org przy kampanii Dłuższe Życie z Cukrzycą pozwoli nam dotrzeć do jeszcze większego grona osób z wysokiej grupy ryzyka cukrzycą typu 2.”

Czy wiecie, że ponad 50% przypadków cukrzycy typu 2 można zapobiec, odpowiednio wcześnie wprowadzając u pacjentów zdrowy styl życia? (3)

Źródła:

1. Kampania edukacyjna Dłuższe Życie z Cukrzycą
  2. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce. Edycja 2014, Warszawa 2014, s. 62.
  3. org