Warsztaty mydlarskieZrób własnoręczny prezent świąteczny!Zgrupowanie Słodkiej Polski U-11W minioną niedzielę 24 listopada dzięki uprzejmości PLEK Centrum Sportu w Poznaniu nasza kadra Słodka Polska U11 rozegrała kolejne mecze kontrolne.Instrukcja dla podopiecznych chcących rozliczyć Z SUBKONTA dopłatę do refundowanej FS LIBREPrzekazujemy informację, w jaki sposób Subkontowicze mogą rozliczyć z subkonta dopłatę do refundowanej FS LIBRYRelacja ze Światowego Dnia Walki z CukrzycąCukrzyca: chroń swoją rodzinę, to hasło tegorocznego Światowego Dnia Walki z Cukrzycą. Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą już 5. raz zorganizowała akcję publiczną, mającą na celu szerzenie wiedzy o cukrzycy wśród społeczeństwa. W tym roku stoiska Fundacji można było spotkać aż w sześciu sklepach sieci AuchanSzkolenie dla Wyższej Szkoły Policji w SzczytnieZ dumą informujemy, że 19 listopada nasza Fundacja we współpracy ze Stowarzyszeniem Słodka Jedynka przeprowadziła inauguracyjne szkolenie dla ponad 160 studentów Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie z pierwszej pomocy osobie chorej na cukrzycęNOWI AMBASADORZY FUNDACJI!Niezmiernie miło nam poinformować, że 15 listopada oficjalnie powiększyła się grupa Ambasadorów Fundacji dla Dzieci z Cukrzycą! W skład tego szacownego grona weszły osoby z różnych branż i środowisk, które zdecydowały się zaangażować w działalność fundacji.Budowa Pętli Android APS - PoznańKolejne spotkanie z budowy pętli Android APS odbędzie się 18 stycznia 2020 r. w Poznaniu.Dofinansowanie Turnusów Rehabilitacyjnych 2020Składanie wniosków o dofinansowanie turnusów rehabilitacyjnych 2020

Ogólnopolska kampania edukacyjna Dłuższe Życie z Cukrzycą

Nasz partner, Cukrzyca.pl, dołącza do kampanii edukacyjnej Dłuższe Życie z Cukrzycą

Ogólnopolska kampania edukacyjna Dłuższe Życie z Cukrzycą ma na celu podnoszenie świadomości na temat cukrzycy. Do tego samego celu dąży portal Cukrzyca.pl, który został oficjalnym Partnerem kampanii.

Dłuższe życie z cukrzycą

Cukrzyca typu 2 dotyczy aż 80% wszystkich zachorowań na cukrzycę. (1)

Ten typ cukrzycy wiąże się z licznymi potencjalnymi powikłaniami przy nieodpowiednio prowadzonej chorobie.

Szczególnie ważne uwzględnienia są powikłania sercowo-naczyniowe u tej grupy diabetyków, a więc m.in. zawały, udary mózgu i tętniaki.

Powikłania sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów i niepełnosprawności pacjentów z cukrzycą (2)

Celem portalu Cukrzyca.pl, tak samo jak całej kampanii, będzie edukacja pacjentów z zakresu powikłań, poprawy jakości i długości życia pacjentów.

Cegiełka motywacji od Cukrzyca.pl

Redakcja portalu dodatkowo postawiła sobie za cel dbanie o wysoki poziom stymulacji diabetyków.

Codzienna motywacja pacjentów do:

to główny motor napędowy całego zespołu.

Każdy miły komentarz od naszych czytelników to dla nas dodatkowa zachęta do działania dalej” - mówią twórcy portalu Cukrzyca.pl.

Mamy nadzieję, że współpraca z Polskim Stowarzyszeniem Diabetyków, blogiem Dietolog oraz portalem mojacukrzyca.org przy kampanii Dłuższe Życie z Cukrzycą pozwoli nam dotrzeć do jeszcze większego grona osób z wysokiej grupy ryzyka cukrzycą typu 2.”

Czy wiecie, że ponad 50% przypadków cukrzycy typu 2 można zapobiec, odpowiednio wcześnie wprowadzając u pacjentów zdrowy styl życia? (3)

Źródła:

1. Kampania edukacyjna Dłuższe Życie z Cukrzycą
  2. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce. Edycja 2014, Warszawa 2014, s. 62.
  3. org