ZMIANY SKÓRNE w wyniku stosowaniu pomp/sensorów.Trójmiasto, okolice oraz wszyscy zainteresowani! Jeśli problem zmian skórnych wywołanych przez w/w urządzenia medyczne dotyczy Twojego dziecka możesz skorzystać z bezpłatnego poszerzenia diagnostyki w tym kierunku!ANDRZEJKI 2022Wirtualna Konferencja z okazji Światowego Dnia Cukrzycy już 19 listopada!Zapraszamy na 3. Wirtualną Konferencją mojacukrzyca.org. W tym roku organizatorzy nawiązują do oficjalnego hasła Światowego Dnia Cukrzycy - "Edukacja chroni nasze jutro".Świąteczne spotkanie i stroików dłubanie SZCZECINŚwiatowy Dzień Cukrzycy 2022 - Edukacja chroni nasze jutroJak co roku, 14 listopada przypada Światowy Dzień Cukrzycy. W 2022 roku obchodzimy go pod hasłem "Edukacja społeczna w obszarze cukrzycy dla ochrony jutra"."DIAGNOZA ... I CO DALEJ ?" - nasz poradnikJesteś RODZICEM dziecka ze świeżo zdiagnozowaną CUKRZYCĄ TYPU 1? Nie wiesz, jak się odnaleźć w nowej rzeczywistości? Przygotowaliśmy poradnik, który pomoże odnaleźć się w cukrzycowej rzeczywistości. "Diagnoza… i co dalej?" Zapraszamy do lektury!Obchody Światowego Dnia Cukrzycy 2022. Debata i premiera naszej broszuryZ okazji nadchodzącego Światowego Dnia Cukrzycy, już 9 listopada w Warszawie odbędzie się debata organizowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Miło nam poinformować, że nie zabraknie tam także nas, a podczas debaty oficjalnie zaprezentujemy naszą broszurę "Diagnoza i co dalej...?"Zmiany w refundacji sensorów od 01.01.2023 rokuW związku ze zmianami w refundacji sensorów przedstawiamy podstawowe informacje na ten temat.

POZYTYWNA DECYZJA MINISTERSTWA ZDROWIA W SPRAWIE REFUNDACJI CGM

Na Facebook'owej stronie serwisu serwisu Diabetycy.eu możemy znaleźć następującą informację:

"WIADOMOŚĆ Z OSTATNIEJ CHWILI

Ministerstwo Zdrowia (w rozmowie telefonicznej z Federacją) informuje, że jest pozytywna decyzja w sprawie refundacji CGM. Pracownicy dostali polecenie przygotowania wdrożenia refundacji. Jak najszybciej!

Cieszymy się, że nasza praca, listy, petycje, telefony i spotkania pomogły w uzyskaniu pozytywnej decyzji.
Bez wątpienia największe zasługi w tym zakresie mają lekarze diabetolodzy -pediatrzy, którzy od dłuższego czasu walczyli o refundację. DZIĘKUJEMY!

UZUPEŁNIENIE:
Odpowiadając na Wasze pytania:
1. Nie znamy dokładnej regulacji. Z pewnością będzie spójna z rekomendacją prezesa AOTM. Nie liczymy na więcej niż w rekomendacji.
2. Nie wiemy, które systemy będą refundowane. Z poprzednich informacji z Ministerstwa Zdrowia wynika, że wszyscy producenci/dystrybutorzy, którzy będą mieć w ofercie system CGM będą mogli starać się o podpisanie umowy z NFZ.
3. Libre to nie CGM ale z pewnością wkrótce będzie dostępny w Polsce. Będziemy informować, gdy tylko się czegoś dowiemy. Z pewnością, i co do tego rozwiązania, Firma podejmie starania o refundację."