Wznawiamy nabór do Walecznych!Rozpoczynamy nabór do naszych fundacyjnych drużyn na III Halowe Mistrzostwa Polski w Piłce Nożnej Dzieci z Cukrzycą, które jak zwykle odbędą się w Suchym Lesie k. Poznania, w dniach 7-8 marca 2020r.Hip hop dla Fundacji23 listopada w sobotę, do klubu Re, przy ulicy Świętego Krzyża 4 w Krakowie, zorganizowano pierwszy w historii Konkurs Recytacji Rapu, czyli sKRRt. Podczas imprezy, organizatorzy zorganizowali licytacje, z której dochód został przekazany na rzecz Fundacji Dla Dzieci Z Cukrzycą.#KoszulkaDlaZdrowia - weź udział w licytacji koszulki z podpisem Zlatana Ibrahimovicia!Mamy przyjemność ogłosić, że Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej, Zbigniew Boniek, w ramach rozpoczęcia akcji #KoszulkaDlaZdrowia przekazał wyjątkowy przedmiot na aukcję internetową prowadzoną na rzecz Fundacji dla Dzieci z CukrzycąWarsztaty mydlarskieZrób własnoręczny prezent świąteczny!Zgrupowanie Słodkiej Polski U-11W minioną niedzielę 24 listopada dzięki uprzejmości PLEK Centrum Sportu w Poznaniu nasza kadra Słodka Polska U11 rozegrała kolejne mecze kontrolne.Instrukcja dla podopiecznych chcących rozliczyć Z SUBKONTA dopłatę do refundowanej FS LIBREPrzekazujemy informację, w jaki sposób Subkontowicze mogą rozliczyć z subkonta dopłatę do refundowanej FS LIBRYRelacja ze Światowego Dnia Walki z CukrzycąCukrzyca: chroń swoją rodzinę, to hasło tegorocznego Światowego Dnia Walki z Cukrzycą. Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą już 5. raz zorganizowała akcję publiczną, mającą na celu szerzenie wiedzy o cukrzycy wśród społeczeństwa. W tym roku stoiska Fundacji można było spotkać aż w sześciu sklepach sieci AuchanSzkolenie dla Wyższej Szkoły Policji w SzczytnieZ dumą informujemy, że 19 listopada nasza Fundacja we współpracy ze Stowarzyszeniem Słodka Jedynka przeprowadziła inauguracyjne szkolenie dla ponad 160 studentów Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie z pierwszej pomocy osobie chorej na cukrzycę

JUBILEUSZ 25-cio LECIA FUNDACJI

Wielkie emocje, mnóstwo wspomnień, uśmiechu i spotkań po latach, czasem po bardzo wielu latach ....

W sobotę, 20 października bieżącego roku, w auli Centrum Dydaktycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, odbyła się konferencja: „25 lat Fundacji- 25 lat w diabetologii” - obchodziliśmy ćwierćwiecze dzialalności Fundacji.

Konferencję otwierały warsztaty: „Słodko bez cukru, czyli zdrowe desery domowej roboty” prowadzone przez studentów dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa, przygotowana przez doktrora Stanisława Pawełczaka (bardzo dziękujemy!) przedstawiająca archiwalne sprzęty medyczne używane do prowadzenia cukrzycy w latach 80-tych i 90-tych. Były to między innymi strzykawki, nakłuwacze, igły, glukometry i pierwsze pompy insulinowe.

Po uroczystym otwarciu konferencji rozpoczęto panel dyskusyjny „25 lat Fundacji - 25 lat w diabetologii” z udziałem dr hab. n. med. Agnieszki Szypowskiej - szefa zespołu diabetologii w Katedrze Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członka Rady Fundacji, lek. med. Mari Lipki - diabetologa, członka Rady Fundacji, lek. med. Stanisława Pawełczaka- diabetologa Mazowieckiego Szpitala Wojewódzkiego w Siedlcach oraz Zarządu Fundacji: Wandy Jakubowskiej, Dagmary Staniszewskiej i Sylwestra Manowskiego. Dyskusja toczyła się wokół historii rozwoju diabetologii w Polsce oraz działaniach, jakie podejmowała w danym okresie Fundacja, wspierając swoich Podopiecznych. Doktor Agnieszka Szypowska przedstawiła wyzwania stojące przed współczesną diabetologią. Uczestnicy konferencji zastanawiali się nad oczekiwaniami współczesnych pacjentów diabetologicznych i sposobach ich zaspokojenia.

W dyskusji przedstawione zostały zarówno postępy i osiągnięcia współczesnej  diabetologii, jak i kluczowe kierunki rozwoju działalności Fundacji. Podczas dyskusji znalazło się również miejsce na anegdoty związane z organizowanymi przez Fundację turnusami rehabilitacyjnymi.

Nostalgicznym akcentem była, przygotowana specjalnie na tę okazję, prezentacja blisko tysiąca archiwalnych zdjęć z ponad 60-ciu turnusów rehabilitacyjnych zorganizowanych przez Fundację w ciągu 25-cio letniej działalności.

Rozwój nowych technologii i możliwości ich zastosowania w służbie samokontroli cukrzycy przybliżył uczestnikom Adam Niedziałek w prezentacji „Domowa zamknięta pętla OPEN APS”. Konferencję zamykały prelekcje firm medycznych: Roche Diabetes Care Polska: „Innowacyjne rozwiązania w kontroli glikemii. Accu Check Instant. System Eversense” oraz  Abbott Laboratories Poland: „FreeStyle Libre i telemedycyna- czy kontrola cukrzycy może być prostsza?”.
Zwieńczeniem oficjalnej części konferencji były podziękowania i wręczenie pamiątkowych medali Przyjaciołom Fundacji – osobom i instytucjom od lat wspierającym Fundację dla Dzieci z Cukrzycą w działaniach na rzecz Podopiecznych. Niespodzianką kończącą spotkanie był występ artystyczny Grzegorza Halamy pod tytułem: „Długo i szczęśliwie, czyli intymne życie grubasa”.

To był piękny jubileusz. Ciepły, pełen wspomnień i wzruszeń.

Przyjaciołom Fundacji jeszcze raz składamy wielkie podziękowania za dotychczasową pomoc i wsparcie. To ludzie tacy jak Wy budują Fundację !!! Dziękujemy, że byliście z nami w tę sobotę i oczywiście przez ostatnie 25 lat! Wspaniale było móc się z Wami zobaczyć i razem świętować.

BYLIŚMY, JESTEŚMY I BĘDZIEMY DLA WAS !!!