ZMIANY SKÓRNE w wyniku stosowaniu pomp/sensorów.Trójmiasto, okolice oraz wszyscy zainteresowani! Jeśli problem zmian skórnych wywołanych przez w/w urządzenia medyczne dotyczy Twojego dziecka możesz skorzystać z bezpłatnego poszerzenia diagnostyki w tym kierunku!ANDRZEJKI 2022Wirtualna Konferencja z okazji Światowego Dnia Cukrzycy już 19 listopada!Zapraszamy na 3. Wirtualną Konferencją mojacukrzyca.org. W tym roku organizatorzy nawiązują do oficjalnego hasła Światowego Dnia Cukrzycy - "Edukacja chroni nasze jutro".Świąteczne spotkanie i stroików dłubanie SZCZECINŚwiatowy Dzień Cukrzycy 2022 - Edukacja chroni nasze jutroJak co roku, 14 listopada przypada Światowy Dzień Cukrzycy. W 2022 roku obchodzimy go pod hasłem "Edukacja społeczna w obszarze cukrzycy dla ochrony jutra"."DIAGNOZA ... I CO DALEJ ?" - nasz poradnikJesteś RODZICEM dziecka ze świeżo zdiagnozowaną CUKRZYCĄ TYPU 1? Nie wiesz, jak się odnaleźć w nowej rzeczywistości? Przygotowaliśmy poradnik, który pomoże odnaleźć się w cukrzycowej rzeczywistości. "Diagnoza… i co dalej?" Zapraszamy do lektury!Obchody Światowego Dnia Cukrzycy 2022. Debata i premiera naszej broszuryZ okazji nadchodzącego Światowego Dnia Cukrzycy, już 9 listopada w Warszawie odbędzie się debata organizowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Miło nam poinformować, że nie zabraknie tam także nas, a podczas debaty oficjalnie zaprezentujemy naszą broszurę "Diagnoza i co dalej...?"Zmiany w refundacji sensorów od 01.01.2023 rokuW związku ze zmianami w refundacji sensorów przedstawiamy podstawowe informacje na ten temat.

ZBIÓRKA NA DRUKARKĘ 3D, KTÓRA POZWOLI STWORZYĆ SZTUCZNĄ TRZUSTKĘ

Wspieramy kampanię #Pomóżnamruszyćzrobotą Zbiórka na drukarkę 3D, za pomocą której Fundacja Badań i Rozwoju Nauki stworzy bioniczną trzustkę.

O co chodzi w bionicznej trzustce ?

Prowadzone są prace laboratoryjne przy unikalnym projekcie badawczym bionicznej trzustki, która w przyszłości uratuje życie tysiącom osób chorych na cukrzycę. Na świecie około 400 milionów ludzi cierpi z powodu cukrzycy i schorzeń z nią związanych. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że do 2040 roku ich liczba wzrośnie do 640 milionów. W Polsce prawie 3 miliony osób zmaga się z cukrzycą. W tej liczbie znajduje się około 200 tysięcy pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu I, która zmusza chorych do regularnego podawania insuliny. Grupa młodych polskich naukowców pod kierunkiem chirurga transplantologa dr hab. med. Michała Wszoły chce pomóc tysiącom chorych na cukrzycę w sposób, który zastąpi konieczność przewlekłej insulinoterapii. Zespół badawczy fundacji chce wydrukować na drukarce 3D bioniczną trzustkę, która umożliwi chorym na cukrzycę normalne funkcjonowanie. Bioniczna trzustka nie tylko zapobiegnie rozwojowi powikłań związanych z cukrzycą, ale przede wszystkim spowoduje, że chory nie będzie musiał do końca życia brać leków zabezpieczających przed odrzutem (jak było do tej pory). Ale co najważniejsze: chory nie będzie czekał na narząd do przeszczepu! Bioniczna trzustka będzie drukowana na specjalnej drukarce 3D i będzie spersonalizowana, tj. przygotowana dla konkretnego chorego. Brzmi jak medyczne science fiction? To się naprawdę dzieje. Jednak naukowcy napotkali w swojej pracy przeszkodę… Na obecnym etapie prac potrzebna jest wysokospecjalistyczna drukarka 3D, która pozwoli na sterylny druk płatków trzustkowych. Koszt drukarki to 140 000 zł. Na początku lipca drukarka musi już być w laboratorium Fundacji. Zatem czasu jest niewiele, ale nie brak nam wiary, że się uda. Wiele osób z cukrzycą czeka na bioniczną trzustkę – zespół fundacji nie chce ich zawieść

Więcej informacji o kampanii https://fundacjabirn.pl/wspieraj-drukarke-3d/