Czerwcowe Wsparcie od Przyjaciół!Od lat niesiemy pomoc osobom, toczącym nierówną walkę z cukrzycą. Wsparcie z zewnątrz odgrywa tu ogromną rolę - chorzy potrzebują pomocy nawet, jeśli o nią nie proszą. Dziękujemy firmom, które wspierają naszą działalność. Wśród Przyjaciół powitaliśmy ostatnio Hotel Crocus: http://hotelcrocus.pl/ - cudownie, że tak chętnie angażują się Państwo w realizowane przez nas projekty!KONSULTACJE INDYWIDUALNE. DIETETYK.PodziękowaniaBardzo dziękujemy firmie Diabetyk24 za przekazanie glukozy na nasze wakacyjne kolonie i turnusy oraz na turniej Insulin On Board Cup 2021DziękujemySerdecznie dziękujemy firmie Kolorowy Świat Bambino - producentowi i dystrybutorowi artykułów szkolnych oraz jej prezesowi, Panu Michałowi Skolimowskiemu, za przekazanie potężnej ilości gadżetów dla naszych podopiecznych!WYLICYTUJ PIERŚCIONEK Z LOGO FUNDACJI I KRYSZTAŁKAMI SVAROWSKIEGO!Zapraszamy do wzięcia udziału w naszej licytacji pierścionka ze skóry naturalnej i kryształkami Swarovskiego, ufundowany przez firmę Joccos Design!ROZPOCZYNAMY NABÓR NA OBOZY SPORTOWE lato 2021’Z przyjemnością informujemy, iż otrzymaliśmy dofinansowanie PFRON do organizacji OBOZÓW SPORTOWYCH dla dzieci i młodzieży z Ct1.Poznajcie Słodką Polskę - materiał Łączy Nas PiłkaJeśli ktoś jeszcze nie słyszał o naszych reprezentacjach Słodka POLSKA, koniecznie musi zobaczyć ten materiał!Zapytanie ofertowe dot. projektu: „DIABTEAM – obozy sportowe dla dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1”W związku z realizacją Projektu: „DIABTEAM – obozy sportowe dla dzieci i młodzieży chorujących na cukrzycę typu 1” współfinansowanego przez PFRON Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą realizując procedurą zapytania ofertowego, publikuje treść zapytania dotyczącego zamówienia usługi polegającej na organizacji zaplecza do przeprowadzenia obozu sportowego w czerwcu 2021r.

POLECAMY APLIKACJĘ Glu&Trend

Aplikacja Glu&Trend przeznaczona jest dla pacjentów z cukrzycą korzystających z systemów ciągłego pomiaru glikemii (CGM) lub monitorowania glikemii opartego na metodzie skanowania (FGM - FreeStyle Libre), leczonych metodą intensywnej czynnościowej insulinoterapii (stosujących zarówno pompy insulinowe, jak i wstrzykiwacze – peny). Jest to pierwsza na świecie aplikacja dostarczająca Państwu porad, jak uwzględniać w codziennej terapii cukrzycy strzałki trendu zmian glikemii, wyświetlane na ekranie odbiorników CGM/FGM. Właściwa interpretacja strzałek trendu może Państwu pomóc w uzyskaniu bardziej stabilnych wartości glikemii: mniejszej liczby epizodów hipoglikemii i znacznych hiperglikemii.

Aplikacja Glu&Trend jest bezpłatna dla pacjentów w Polsce. Po zainstalowaniu może działać offline i nie wymaga połączenia z Internetem. W menu Aplikacji Glu&Trend jest zamieszczona pełna informacja o zasadach jej działania. Propozycje porad zostały przygotowane dla pacjentów korzystających z następujących systemów monitorowania glikemii:

- FreeStyle Libre

- Guardian Connect

- Dexcom

- Eversense CGM System

- CGM zintegrowany z pompą insulinową MiniMed® VeoTM z funkcją hipoblokady

- CGM zintegrowany z pompą insulinową MiniMed® 640GTM z funkcją SmartGuard

- CGM zintegrowany z pompą insulinową MiniMed® REAL-TIME (Paradigm 722)

stosujących peny oraz wszystkie dostępne w Polsce pompy insulinowe:

- MiniMed® ParadigmTM (Paradigm 715)

- MiniMed® REAL-TIME (Paradigm 722)

- MiniMed® VeoTM

- MiniMed® 640GTM"

- Accu-check Spirit Combo

- Accu-check Spirit

- DANA Diabcare R

Porady opracowano dla trzech okresów:

• przed posiłkiem - modyfikacja bolusa doposiłkowego (obejmującego dawkę insuliny

na posiłek i dawkę korekcyjną)

• w okresie poposiłkowym (>1–1,5 godz. po podaniu bolusa szybko działającego

analogu insuliny / > 2,5 godz. po podaniu bolusa insuliny ludzkiej)

• podczas nocy (2–3 godz. po bolusie szybko działającego analogu insuliny i co najmniej

3 godz. po bolusie insuliny ludzkiej)

Aplikacja Glu&Trend jest obecnie dostępna dla wszystkich do pobrania na  Google Play za darmo.