Hip hop dla Fundacji23 listopada w sobotę, do klubu Re, przy ulicy Świętego Krzyża 4 w Krakowie, zorganizowano pierwszy w historii Konkurs Recytacji Rapu, czyli sKRRt. Podczas imprezy, organizatorzy zorganizowali licytacje, z której dochód został przekazany na rzecz Fundacji Dla Dzieci Z Cukrzycą.#KoszulkaDlaZdrowia - weź udział w licytacji koszulki z podpisem Zlatana Ibrahimovicia!Mamy przyjemność ogłosić, że Prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej, Zbigniew Boniek, w ramach rozpoczęcia akcji #KoszulkaDlaZdrowia przekazał wyjątkowy przedmiot na aukcję internetową prowadzoną na rzecz Fundacji dla Dzieci z CukrzycąWarsztaty mydlarskieZrób własnoręczny prezent świąteczny!Zgrupowanie Słodkiej Polski U-11W minioną niedzielę 24 listopada dzięki uprzejmości PLEK Centrum Sportu w Poznaniu nasza kadra Słodka Polska U11 rozegrała kolejne mecze kontrolne.Instrukcja dla podopiecznych chcących rozliczyć Z SUBKONTA dopłatę do refundowanej FS LIBREPrzekazujemy informację, w jaki sposób Subkontowicze mogą rozliczyć z subkonta dopłatę do refundowanej FS LIBRYRelacja ze Światowego Dnia Walki z CukrzycąCukrzyca: chroń swoją rodzinę, to hasło tegorocznego Światowego Dnia Walki z Cukrzycą. Fundacja dla Dzieci z Cukrzycą już 5. raz zorganizowała akcję publiczną, mającą na celu szerzenie wiedzy o cukrzycy wśród społeczeństwa. W tym roku stoiska Fundacji można było spotkać aż w sześciu sklepach sieci AuchanSzkolenie dla Wyższej Szkoły Policji w SzczytnieZ dumą informujemy, że 19 listopada nasza Fundacja we współpracy ze Stowarzyszeniem Słodka Jedynka przeprowadziła inauguracyjne szkolenie dla ponad 160 studentów Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie z pierwszej pomocy osobie chorej na cukrzycęOgólnopolska kampania edukacyjna Dłuższe Życie z CukrzycąNasz partner, Cukrzyca.pl, dołącza kampanii edukacyjnej Dłuższe Życie z Cukrzycą

POLECAMY APLIKACJĘ Glu&Trend

Aplikacja Glu&Trend przeznaczona jest dla pacjentów z cukrzycą korzystających z systemów ciągłego pomiaru glikemii (CGM) lub monitorowania glikemii opartego na metodzie skanowania (FGM - FreeStyle Libre), leczonych metodą intensywnej czynnościowej insulinoterapii (stosujących zarówno pompy insulinowe, jak i wstrzykiwacze – peny). Jest to pierwsza na świecie aplikacja dostarczająca Państwu porad, jak uwzględniać w codziennej terapii cukrzycy strzałki trendu zmian glikemii, wyświetlane na ekranie odbiorników CGM/FGM. Właściwa interpretacja strzałek trendu może Państwu pomóc w uzyskaniu bardziej stabilnych wartości glikemii: mniejszej liczby epizodów hipoglikemii i znacznych hiperglikemii.

Aplikacja Glu&Trend jest bezpłatna dla pacjentów w Polsce. Po zainstalowaniu może działać offline i nie wymaga połączenia z Internetem. W menu Aplikacji Glu&Trend jest zamieszczona pełna informacja o zasadach jej działania. Propozycje porad zostały przygotowane dla pacjentów korzystających z następujących systemów monitorowania glikemii:

- FreeStyle Libre

- Guardian Connect

- Dexcom

- Eversense CGM System

- CGM zintegrowany z pompą insulinową MiniMed® VeoTM z funkcją hipoblokady

- CGM zintegrowany z pompą insulinową MiniMed® 640GTM z funkcją SmartGuard

- CGM zintegrowany z pompą insulinową MiniMed® REAL-TIME (Paradigm 722)

stosujących peny oraz wszystkie dostępne w Polsce pompy insulinowe:

- MiniMed® ParadigmTM (Paradigm 715)

- MiniMed® REAL-TIME (Paradigm 722)

- MiniMed® VeoTM

- MiniMed® 640GTM"

- Accu-check Spirit Combo

- Accu-check Spirit

- DANA Diabcare R

Porady opracowano dla trzech okresów:

• przed posiłkiem - modyfikacja bolusa doposiłkowego (obejmującego dawkę insuliny

na posiłek i dawkę korekcyjną)

• w okresie poposiłkowym (>1–1,5 godz. po podaniu bolusa szybko działającego

analogu insuliny / > 2,5 godz. po podaniu bolusa insuliny ludzkiej)

• podczas nocy (2–3 godz. po bolusie szybko działającego analogu insuliny i co najmniej

3 godz. po bolusie insuliny ludzkiej)

Aplikacja Glu&Trend jest obecnie dostępna dla wszystkich do pobrania na  Google Play za darmo.