ZMIANY SKÓRNE w wyniku stosowaniu pomp/sensorów.Trójmiasto, okolice oraz wszyscy zainteresowani! Jeśli problem zmian skórnych wywołanych przez w/w urządzenia medyczne dotyczy Twojego dziecka możesz skorzystać z bezpłatnego poszerzenia diagnostyki w tym kierunku!ANDRZEJKI 2022Wirtualna Konferencja z okazji Światowego Dnia Cukrzycy już 19 listopada!Zapraszamy na 3. Wirtualną Konferencją mojacukrzyca.org. W tym roku organizatorzy nawiązują do oficjalnego hasła Światowego Dnia Cukrzycy - "Edukacja chroni nasze jutro".Świąteczne spotkanie i stroików dłubanie SZCZECINŚwiatowy Dzień Cukrzycy 2022 - Edukacja chroni nasze jutroJak co roku, 14 listopada przypada Światowy Dzień Cukrzycy. W 2022 roku obchodzimy go pod hasłem "Edukacja społeczna w obszarze cukrzycy dla ochrony jutra"."DIAGNOZA ... I CO DALEJ ?" - nasz poradnikJesteś RODZICEM dziecka ze świeżo zdiagnozowaną CUKRZYCĄ TYPU 1? Nie wiesz, jak się odnaleźć w nowej rzeczywistości? Przygotowaliśmy poradnik, który pomoże odnaleźć się w cukrzycowej rzeczywistości. "Diagnoza… i co dalej?" Zapraszamy do lektury!Obchody Światowego Dnia Cukrzycy 2022. Debata i premiera naszej broszuryZ okazji nadchodzącego Światowego Dnia Cukrzycy, już 9 listopada w Warszawie odbędzie się debata organizowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Miło nam poinformować, że nie zabraknie tam także nas, a podczas debaty oficjalnie zaprezentujemy naszą broszurę "Diagnoza i co dalej...?"Zmiany w refundacji sensorów od 01.01.2023 rokuW związku ze zmianami w refundacji sensorów przedstawiamy podstawowe informacje na ten temat.

SŁODKI TRAMWAJ 2015

Dziś, jak co roku 14 listopada na ulice Warszawy wyjechał SŁODKI TRAMWAJ, w którym wolontariusze i edukatorzy diabetologiczni STOŁECZNEJ FUNDACJI dla DZIECI Z CUKRZYCĄ namawiali mieszkańców Stolicy do skontrolowania poziomu cukru we krwi.

Niemałym powodzeniem cieszyli się również emisariusze zdrowej diety: JABŁKA I MARCHEWKI, które psażerowie naszego tramwaju zajadali ze smakiem :)

Wyjechaliśmy o godz. 10.00 z Placu Narutowicza na Ochocie. Trasa tramwaju zataczała pętlę (wiodąc przez Śródmieście ku Rondu Waszygtona, dalej na Pragę do Dworca Wileńskiego, by ponownie wrócić do Śródmieścia i na Ochotę), którą do godziny 14.00 pokonaliśmy trzykrotnie.

Do pomiaru cukru zachęciliśmy ponad 100 Warszawiaków. Większość osób miała bardzo dobre wyniki, poniżej 100 mg%. Kilku osobom z nieco podwyższonym poziomem cukru (powyżej 120 mg%) udzielono wskazówek dotyczących dalszego postępowania diagnostycznego i informacji o zagrożeniach związanych z zaniedbaniem leczenia choroby. Niestety zdiagnozowaliśmy również dwa przypadki nieleczonej cukrzycy typu II, glukometr wskazał poziomy cukru 192 i 210 mg%

Warszawska akcja Fundacji realizowana jest w ramach inicjatywy Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pomocy Dzieciom i Młodzieży Chorym na Cukrzycę finansowanej w ramach środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich. Badanie poziomu cukru we krwi sfinansowała firma Bayer. Serdecznie dziękujemy!

W akcję bardzo aktywnie włączyli się młodzi wolontariusze Fundacji z zaangażowaniem zachęcając Warszawiaków do wykonania pomiarów cukru, prowadząc edukację diabetologiczną, rozdając ulotki i numery SZUGARFRIKA-a :)

Wszystkim wolontariuszom zaangażowanym w akcję bardzo, bardzo dziękujemy!

I do zobaczenia na trasie za rok :).